Professor Stefan Koelsch: Muziek goed voor brein- en taalontwikkeling
Professor Koelsch voert onderzoek uit op de Universiteit van Bergen, Noorwegen. Zijn onderzoek is baanbrekend en misschien wel de sleutel voor het oplossen van achterstand van de taal- en leesvaardigheid! Lees verder….
Download hier het artikel van Ellen Bothof.
Erik Scherder over muziek en samenleving
Zoals wellicht bekend, is prof. Erik Scherder voorstander van het aan muziek doen en muziekles vanwege de positieve effecten voor het brein. In een lezing bij een symposium in het kader van het Wereld Muziek Concours te Kerkrade stelde hij zelfs dat “één muziekdocent minder 100 politieagenten meer op straat betekent”. Een boude uitspraak. Zie:
Niet geloofwaardig? Bekijk dan de video van Vincent Pické op Facebook: https://www.facebook.com/meermuziekindeklas/videos/454127616672012
Muziek is een vak, zegt ook de directeur van de Kölner Philharmonie:
“Klassieke muziek elitair? Niet meer dan wiskunde – en dat leer je wél op school! Dus als een politicus zegt dat kunst moeilijk is, of elitair, kun je dat pareren met de opmerking: inderdaad, en wiskunde ook. Het is belachelijk te denken dat je kunst meteen snapt, terwijl je alle andere vakken moet leren.”
Louwrens Langevoort directeur Kölner Philharmonie in NRC (31-10-2022).
Beter lezen door muziekles
De leesvaardigheid heeft op dit moment veel aandacht in het basisonderwijs. Het verband tussen leesvaardigheid en muziek is onderzocht door wetenschappers van de Long Island University. Zij stellen dat muzieklessen* vaardigheden stimuleren die ook van pas komen bij het lezen. De onderzoekers pleiten daarom voor structureel muziekles in het basisonderwijs. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven, maar het is nog niet genoeg; muziekles is dus niet een welkome afwisseling binnen het schoolprogramma, maar stimuleert het kinderbrein ook nog eens en helpt dus, aldus de onderzoekers ook de leesvaardigheid te verbeteren.
* Zoals ook elders op deze site te lezen is, zie ik muziekles als het ontwikkelen van de innerlijke klankvoorstelling, waarbij notatie en/of symboliek een belangrijke tool is. Met het kunnen lezen van muziek oefen je de vaardigheid die je ook bij het hardop (voor)lezen gebruikt: je moet namelijk steeds iets vooruit lezen.Dat wat je leest, moet immers eerst in klank worden omgezet in het brein, voordat je het kunt zingen, spelen of uitspreken. Stil-lezen zou daarom geen einddoel moeten zijn; hardop (voor)lezen moet je blijven oefenen. Door met muziekles steeds nieuwe liedjes aan te bieden en de leerlingen uit te dagen zelf te ontdekken hoe het liedje ‘gaat’, laat je hen die leesvaardigheid oefenen. Geheid dat het merkbaar zal zijn bij het kunnen lezen van taal!
Verband tussen empathie en muziek
Is er een link tussen empathie, het begrijpen van andermans emoties, en het begrijpen van muziek? Een nieuwe internationale studie beweert dat er inderdaad een verband is tussen deze twee. Meer hierover is te lezen op de site van NPO4. Eén van de conclusies is dat muziek in eerste plaats sociaal gedrag is dat geëvolueerd is om individuen te helpen zich met anderen te verbinden en hun sociale omgeving beter te begrijpen.
Nieuw curriculum in Groot Brittannië
De Britse regering geeft een nieuwe impuls voor het muziekonderwijs op basisscholen: Op ALLE scholen krijgen de leerlingen structureel muziekles, waarbij niet alleen alle genres aan bod komen, maar zij leren daadwerkelijk ook muziek lézen – dus horen en voelen. Lees hier over het uitgebreide British Model Music Curriculum
Mark Mieras over het belang van muziekonderwijs
Niet alleen Plato zag het belang van muziek bij kinderen; er zijn steeds meer onderzoeken die aangeven wat muziek met kinderen kan doen. Het ontwikkelt ook de empathie en versterkt ook het zelfvertrouwen. Zie ook dit artikel in NRC van Mark Mieras.
Positieve invloed van muziek op cognitieve vaardigheden – dr. Arthur Jaschke
Niet alleen empathie en zelfvertrouwen, maar ook cognitieve vaardigheden worden versterkt door muziek, aldus neuropsycholoog A. Jaschke
Beter muziekonderwijs: investeer in de leerkracht – Anthony Zielhorst
“Het huidige muziekonderwijs op de basisscholen is te vrijblijvend. Laten we het voortaan niet hebben over Méér Muziek, maar over Góed Muziekonderwijs in de Klas. Muziek op school is toch zeker geen vrijetijdsbesteding maar een serieus leerdomein? Anthony Zielhorst roept de nieuwe minister van onderwijs op: investeer in muziekonderwijs op de pabo’s én faciliteer een vakspecialist op iedere school….” aldus de inleiding van dit artikel van hoofdvakdocent schoolmuziek (ODM)