Over mij

C’est le bâton qui fait la musique

Mijn naam is Hendrik Jan Lindhout, musicus in hart en nieren. Als jongetje van acht ben ik begonnen bij de (toen nog) fanfare van Noordwijkerhout; eerst op hoorn, later trompet. Mijn wens om naar het conservatorium te gaan ging in vervulling en naast mijn trompetstudie leerde ik piano spelen, arrangeren, componeren en volgde ik de opleiding directie.


Na mijn conservatorium-opleiding werd ik meteen aangenomen in het Balletorkest als eerste trompettist en speelde bij talloze voorstellingen van het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. Naast deze vaste aanstelling heb ik dertig jaar deel uitgemaakt van het ASKO-Schönberg Ensemble, gespecialiseerd in hedendaagse muziek. Bij dit ensemble was behalve trompetspelen, een van mijn taken om leerlingen van het voortgezet onderwijs in Amsterdam enthousiast te maken voor het componeren. De meest succesvolle composities werden vervolgens in de programmering van het ensemble opgenomen. 

In 2013 ben ik gestart als docent muziek en heb hiervoor de zij-instroomopleiding Docent Muziek afgerond op het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast volgde ik masterclass-weekends op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag voor de specialisatie Muziek als Vak, waarop mijn boekjes zijn gebaseerd.

Daarnaast geef ik trompet-les en leid het jeugdensemble ‘de Trefband’ bij harmonie St. Matthias in Warmond en ben als docent trompet verbonden aan de Hogeschool Leiden.

Met Lignum bij een concert in de bloemenkas (april 2019)

Ook dirigeer ik sinds 2013 het klarinet-ensemble Lignum, waarvoor ik veel bestaande composities, zoals De Nacht op de Kale Berg van Modest Moussorgsky, Moeder de Gans van Maurice Ravel gearrangeerd heb voor onze bezetting.

Het arrangeren is dus inmiddels meer dan een hobby; ik arrangeer ook veel voor kamermuziekbezettingen en orkesten. Met name bij het dirigeren en arrangeren is de innerlijke klankvoorstelling, het speerpunt van mijn boekjes, een onmisbare vaardigheid!

Om op Plato’s woorden op de homepage terug te komen, rest mij nog te zeggen dat ik van muziek heb geleerd dat alles anders kan en die gedachte draag ik altijd met een glimlach met mij mee. 

Voor meer informatie verwijs ik u graag naar www.lindhout-es.nl