Over mij

C’est le bâton qui fait la musique

Mijn naam is Hendrik Jan Lindhout, musicus in hart en nieren. Als jongetje van acht ben ik begonnen met trompet in de (toen nog) fanfare van Noordwijkerhout. Mijn wens om naar het conservatorium te gaan ging in vervulling en naast mijn trompetstudie leerde ik piano spelen, arrangeren, componeren en volgde ik de opleiding directie.


Na mijn conservatorium-opleiding werd ik meteen aangenomen in het Balletorkest als eerste trompettist en speelde bij talloze voorstellingen van het Nationaal Ballet. Naast deze vaste aanstelling heb ik dertig jaar deel uitgemaakt van het ASKO Ensemble, dat hedendaagse muziek speelde. Bij dit ensemble was behalve trompetspelen, een van mijn taken om leerlingen van het voortgezet onderwijs in Amsterdam enthousiast te maken voor het componeren. Deze composities werden vervolgens in de programmering van het ensemble opgenomen. 

In 2013 ben ik gestart als docent muziek en heb hiervoor de zij-instroomopleiding Docent Muziek afgerond op het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast dirigeer ik het schoolorkest van een basisschool in Leiden en tevens zowel het leerlingenorkest als ‘grote’ orkest van de Chr. Harmonieorkest De Harpe Davids te Noordwijkerhout.

Ook geef ik trompetles bij diverse harmonieën en ben als docent trompet verbonden aan de Hogeschool Leiden.

Met Lignum bij een concert in de bloemenkas (april 2019)

Momenteel ben ik ook betrokken bij het klarinet-ensemble Lignum, waar ik dirigeer en bestaande composities, zoals De Nacht op de Kale Berg van Modest Moussorgsky en Moeder de Gans van Maurice Ravel her-instrumenteer voor onze bezetting.

Om op Plato’s woorden op de homepage terug te komen, rest mij nog te zeggen dat ik van muziek heb geleerd dat alles anders kan en die gedachte draag ik altijd met een glimlach met mij mee. 

Voor meer informatie verwijs ik u graag naar www.lindhout-es.nl