Handleiding voor leerkrachten

Om zelf aan de slag te gaan heb ik een handleiding geschreven. Daarin word je stap voor stap op weg geholpen voor het zelf geven van muziekles.

Het boek is vanaf NU verkrijgbaar als paperback. Tijdelijk van € 17,95 voor €14,95.

Het boek wordt klimaat-neutraal gedrukt in samenwerking met Trees for all

Klik hier om het boek te bestellen!

Waarom dit boek?

De aandacht voor muziek op de basisschool groeit! Het wordt steeds duidelijker dat muziek een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van het (kinder)brein. Het is daarom zowel belangrijk dat kinderen (liefst structureel natuurlijk) muziekles krijgen. Omdat het helaas nog niet overal lukt om vakleerkrachten in te zetten is jouw rol als leerkracht bij de muziekles van grote waarde. De handleiding helpt je om niet alleen ‘aan muziek te doen‘, zoals zingen en dansen met de klas – waar je niet per se zelf muzikale kennis voor nodig hebt – , maar ook daadwerkelijk muziekles te geven, als leervak!

Wat vind je in het boek?

Het boek is een handleiding; het helpt je op weg met verschillende praktische én muzikale aanwijzingen. Waar en hoe begin je met een les, hoe zet je een lied in, hoe en waarom kies je liedjes, ritmespelletjes? Vragen die allemaal aan bod komen bij het aanleggen van het fundament waardoor duidelijk wordt welke bouwstenen je voor muziek nodig hebt.

Inhoudsopgave en Voorbeeldpagina’s

Muziek in stukjes

We horen dagelijks muziek om ons heen. We ervaren tegelijkertijd de bouwstenen als een samengesteld en complex geheel, waardoor het voor velen iets abstracts blijft. Dat is ook wel weer de charme van muziek; zonder het te begrijpen kun je er heerlijk van genieten. Muziek is in staat om ons letterlijk naar een andere wereld te brengen en kan vrijwel elke emotie uitdrukken. Vergelijk dat maar eens taal of wiskunde: kun je zonder begrip daarvan net zo genieten?

Daarom worden in dit boek de basale bouwstenen – de ‘stukjes’, zoals melodie, ritme en puls – aanvankelijk apart behandeld om daarna stap voor stap weer samengevoegd te worden. Op die manier werk je ervaringsgericht naar ‘verklankte notatie‘: je hoort (melodie) en voelt (ritme) wat je leest!

Al verdiep je je slechts in een paar ‘stukjes’: het zal zeker helpen bij jouw muzieklessen!

Muziek is magisch! Een goochelaar vindt goochelen geen kunst en schudt het zo uit z’n mouw. Maar kunst is het natuurlijk wel, net als muziekles geven.Wellicht lijkt het jou wat om muzieklessen zo uit je mouw te schudden. Dat kan! In dit boek vind je daarvoor de bouwstenen. Muziekles geven? Geen kunst!

Het ultieme doel is: schud het uit je mouw!

Bij het boek horen ritmekaarten. Zowel dierenkaarten (voor de kleuters, dan wel hogere groepen om het systeem uit te leggen), als de kaarten met de zogenaamde ‘stoknotatie’ kun je hier downloaden.